Ajuda'ns a salvar vides Vine a donar sang

Divendres, 12 de gener de 2018 a les 08:51

El proper dia 15 de gener de 2018 de 16.30 a 20.30 h a l'Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà es farà una recollida de sang.

La sang és el regal més valuós que podem oferir a una altra persona: el regal de la vida. La decisió de donar sang pot salvar una vida, o fins i tot diverses si la sang se separa per components -glòbuls vermells, plaquetes i plasma-, que poden ser utilitzats individualment per a pacients amb malalties específiques. Les donacions de sang contribueixen a salvar vides i a millorar la salut de les persones que necessiten transfusions.

La donació no ha d'estar lligada a situacions de tragèdia o d'emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.

Qui pot donar?

Pots donar sang si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50 quilos i et trobes bé de salut.

Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre.

Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina.

Qüestionari previ a la donació

El primer pas per valorar si és convenient dur a terme una donació de sang és contestar un qüestionari orientat a detectar qualsevol possible factor de risc.

Les preguntes d'aquest document vénen determinades per llei i el seu objectiu és vetllar per la seguretat del donant i del futur receptor.

En cap cas però, una resposta afirmativa al qüestionari invalidarà directament una donació de sang. El metge responsable de l'extracció és qui decidirà, en última instància, si aquesta es realitzarà.

Pots consultar el formulari en aquest apartat.

Viatges

Si has viatjat a l'estranger, pot ser que hagis d'esperar un temps abans no tornis a donar sang. Consulta l'apartat de Preguntes més freqüents per a més informació (https://www.donarsang.gencat.cat/ca/puc-donar/preguntes-frequents/cat/1/donacio-de-sang) o bé contacta amb Atenció al donant (atencioaldonant@bst.cat)

Identificació

El primer cop que donis sang t'has d'identificar amb el DNI, passaport, permís de residència o permís de conduir. Si ja estàs registrat al Banc de Sang, n'hi ha prou amb el carnet de donant o amb un document amb nom i fotografia o amb nom i número de DNI.

Per més informació https://www.donarsang.gencat.cat/ca/

Darrera actualització: 05.02.2019 | 10:34