Accés directe als continguts

Ajuntament de les Masies de Voltregà

Data oficial:28/05/2017

Capçalera web: Vista ajuntament
Portada > Comunitat de Municipis

Comunitat de Municipis

Creació de la Comunitat

El Voltreganès (entre LMV i SHV) conforma una realitat geogràfica particular que condiciona de forma evident, la societat que hi viu. Aquesta realitat molt palpable pels habitants d’ambdós municipis, no sempre ha estat tant clara a nivell polític. La confrontació que hi ha hagut històricament entre els municipis de Les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà, ha anat esmorteint una realitat assumida per la societat civil, i gens clara per una classe política que ha posat per davant els interessos com a grup polític, per sobre d’una necessitat real de la societat. Amb l’objectiu de coordinar serveis, de fer-los més àgils i sostenibles, es creala Comunitatde serveis del Voltreganès.

Els temps actuals canvien, es transformen i desenvolupen noves formes de treball, la transversalitat ha de formar indiscutiblement el treball d’aquests dos municipis i és per aquesta raó que finalment els  equips de govern de Sant Hipòlit de Voltregà i les Masies de Voltregà han vist la necessitat de complaure una societat civil envers una confrontació d’ideologia política.

Així és com sorgeix la voluntat política entre els municipis de Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà per la creació dela Comunitatde Serveis del Voltreganès.

La distribució geogràfica marca també una estructura molt compartimentada de serveis conjunts.

La creació d’una comunitat, és possible gràcies a una forma jurídica establerta perla Generalitatde Catalunya, pensada per a municipis que han de gestionar serveis conjuntament.

Molts d’aquest serveis gestionats conjuntament es prestaven a un i altre municipi, provocant duplicitats en la despesa d’aquests. Aquestsserveis comuns exigeixen una planificació i una coordinació que permeti optimitzar tant els recursos tècnics com els econòmics.

Amb aquests antecedents els equips de govern dels dos ajuntaments, decideixen crear la Comunitat de Serveis del Voltreganès que neix de forma oficial el dia 21 de febrer de 2008, essent una realitat per a tots els ciutadans de Les Masies  de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà.

Serveis prestats conjuntament

La legislació vigent dels ajuntament, especifica clarament l’estructura d’aquests. Dins d’aquesta estructura, cada ens municipal acaba composant segons les seves necessitats l’estructura interna organitzativa de les seves àrees. A part de l’alcaldia, els ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà i les Masies de Voltregà, tenen disposades les seves regidories en àrees compartimentades perfectament, que acaben conformant els diferents serveis d’un i altre ajuntament, i que per circumstancies evidents, no disten gaire lluny un de l’altre.

Les àrees d’educació, cultura, esports, promoció econòmica, joventut, benestar social i medi ambient, son serveis que ja disposen d’una estructura organitzativa, en cada un dels dos ajuntaments.

Posar en comú un treball transversal d’aquestes doncs, ha estat relativament fàcil, ja que l’assignació d’un pressupost dins de cada àrea i

la distribució del capital humà ja estaven clarament definits en cada  un dels dos ajuntaments. A més, cal destacar una peculiaritat en l’apartat dels recursos humans. Alguns dels tècnics ja estaven compartits per un i altre ajuntament.

D’altra banda, la Generalitatde Catalunya, atorga ajuts econòmics perquè la gestió del serveis sigui conjunta en, Benestar Social (Serveis d’atenció a les persones: gent gran, col·lectius amb problemes, serveis socials, serveis assistencials), Educació (àrea única d’escolarització, Pla d’Entorn, Escola d’Adults, Consells escolars, Servei de logopedia.), Salut (Consell de Salut i una sola àrea bàsica de Salut), Promoció Econòmica (la Generalitat i la Diputació van reconèixer ara fa 4 anys l’Oficina de Promoció Econòmica i atorguen ajuts econòmics perquè gestionin conjuntament, accions de dinamització del comerç; empresa i ocupació; pactes territorials; ofertes de treball; creació de noves empreses; prospecció d’empreses i mapa de necessitats), Joventut (participen de la gestió del servei d’informació juvenil de l’Institut), esports (els clubs de futbol, bàsquet o hoquei usen amb les seves escoles d’esport base indistintament els camps de futbol o pavellons dels dos municipis, a més dels diversos serveis esportius, com el Pla d’equipaments). També es pretén treballar el turisme i els serveis medioambientals, especialment la recollida selectiva (orgànica) i que s’implantarà de forma individual però coordinada els dos ajuntaments per contribuir en facilitar tota aquesta tasca.

Cal destacar també part d’aquesta col·laboració els convenis dedicats a la neteja urbana i la deixellaria.

Què és una comunitat?

És una forma jurídica, establerta per la Generalitatde Catalunya, pensada per a municipis que han de gestionar serveis conjuntament per gestionar els serveis públics d’una manera racional que permeti una millor optimització dels recursos públics. La única condició de la comunitat és tenir la voluntat d’unir esforços i treballar conjuntament           per a un mateix objectiu.

Molts d’aquest serveis es presten a un i altre municipi, provocant duplicar la despesa d’aquests. Aquests serveis comuns exigeixen una      planificació i una coordinació que permeti optimitzar tant els recursos tècnics com els econòmics.

Beneficis d’una comunitat

És una eina de gestió que ens ha de permetre ordenar els serveis conjunts i coordinant-los i el més important, optar a línies de subvencions que tant des de la Generalitat de Catalunya com des de la Diputació de Barcelona estan destinades a les Comunitats, a banda dels ingressos que des del fons de cooperació municipal  es destinen  també, a les Comunitats. I ara serà possible demanar, des de tres bandes, des dels dos Ajuntaments i des de la Comunitat.

Els objectius

Els objectius estratègics dels dos ajuntaments (SHV i LMV) deriven de l’elaboració del present Pla de Mandat. Aquests objectius s’expressen operativament en cadascuna de les línies d’actuació i de les accions específiques en què s’estructura el Pla.

D’altra banda, les dues institucions són conscient que els canvis i els processos emergents en la societat exigeixen reformular les polítiques públiques que s’han desenvolupat en els darrers anys.

La comunitat té com a objectius generals

 • La Gestió optimitzar recursos i serveis
 • La planificació
 • La Coordinació

 

Optimitzar ajudes i subvencions provinents de diversos organismes supramunicipals, com la Generalitat, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal, i també ajudes estatals i fins hi tot europees.

L’optimització de totes aquestes ajudes comporta establir clarament uns criteris de planificació, que giren al voltant de 6 àrees d’acció:

 • Educació
 • Cultura
 • Esports
 • Joventut
 • Promoció econòmica i turisme/Medi ambient
 • Benestar social

Planificar a mig i a llarg termini pensant en projectes d’abast territorial, accions concretes d’àmbit supramunicipal o pensar en programes mes concrets  destinats a la població en general.

Tot plegat amb la finalitat d’optimitzar recursos tant econòmics com humans per intentar fer una planificació que no desdobli activitats per millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència, pensant de forma global.

Tota aquesta planificació, depèn en primer lloc de la gestió dels polítics que encapçalen els dos ajuntaments i que marquen les directrius a seguir, de la/el responsable de coordinació de la comunitat, però sobretot dels recursos humans que es poden destinar a la comunitat, segons decisió dels respectius regidors dels equips de govern dels municipis en cada moment.

Objectius Generals

 • Implementar projectes de millora dels dos municipis.
 • Coordinar programes i actuacions conjuntes.
 • Planificar accions conjuntes de forma transversal
 • Ordenar i sistematitzar el sistema de treball dels tècnics implicats
 • Optimitzar  i rendibilitzar recursos econòmics i humans
 • Crear canals de comunicació entre ambdós ajuntament i dels tècnics
 • Organitzar i establir les tasques concretes de les diverses àrees de treball.
 • Gestionar i coordinar els RRHH dels tècnics corresponents dels dos Ajuntaments.
 • Convocar i coordinar reunions de decisió i seguiment amb els regidors de les diferents àrees dels dos Ajuntaments.

 

 1. 26/05/2017
  Després del procés participatiu amb elsjov@ usuaris de l'espai el SAC (la Gleva)  liderat per la Regidoria de Joventut del l 'Ajuntament de les Masies de Voltregà on demanaven una taula de ping-pong …
  Arxivat a: Joventut
 2. 26/05/2017
  Ahir a la tarda va tenir  lloc la darrera sessió plenària del Consistori Infantil del Voltreganès presidida pels alcaldes dels dos municipis, Sergi Vilamala, Alcalde de Les Masies de Voltregà i …
 3. 24/05/2017
  Sortida de primavera "Visita guiada als Jardins de Cap Roig"  Dia: 6 de juny de 2017 Preu: Dinar i bus 20 € (places limitades) Sortida adreçada a dones de més de 60 anys Informació i inscripcions: …
 4. 24/05/2017
  Diumenge 28 de maig a les 12:00 a l’església romànica de Vinyoles  amb la participació de: Judit López: guitarra clàssica Maria Puig: violí Judit Iborra: violoncel Maria Sitjà: guitarra clàssica
  Arxivat a: Cultura
 5. 23/05/2017
  Aquest matí els alumnes de cicle superior de l’escola el Despujol,  han vingut a visitar l’Ajuntament i fer una entrevista a l’Alcalde. Els nens i nenes han omplert la  sala de Plens, on han fet …
 6. 22/05/2017
  Inscripcions al Bar de la Llar o al telèfon 938571670 de 14h a 19h
 7. 22/05/2017
  Durada temporada d’estiu:  del 16 de juny al 10 de setembre Horari : de 10 a 19h de dilluns a divendres i de 10 a 20h caps de setmana i festius/Abonats anuals: de 9 a 20h de dilluns a diumenge Inici …
  Arxivat a: Esports
 8. 18/05/2017
  L'Àrea de Desenvolupament Local del Voltreganès col·labora en un projecte d'apoderament per a l'ocupació, liderat per Creacció: La Fàbrica de l'Impuls a la Innovació. Es tracta d'un programa d'…
 9. 18/05/2017
  Vine a animar al CP les Masies de Voltregà aquest proper dissabte a les 17.30 h la Pavelló de Vinyoles. El CP LMV jugarà contra el St Perpètua i necessita un resultat favorable.   Tot es decidirà a …
 10. 18/05/2017
  Diumenge 21 de maig a les 12:00 a l’església romànica de Vinyoles, amb la participació de: Clara Gelpí, Àfrica Garcia, Carla Font,Eulàlia Ordeig, Maria Sitjà, Maria Puig i Anna Juclà Us hi esperem!
Darrera actualització d’aquest contingut: 20/02/2017 a les 12:19h
Ajuntament de les Masies de Voltregà

Ajuntament de les Masies de Voltregà

Ctra. C-17z, Pk. 70,400 casa Forta el Despujol. 08508 Masies de Voltregà

Telèfon: 938 570 028 - Fax: 938 570 079 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P0811600F

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona