Accés directe als continguts

Ajuntament de les Masies de Voltregà

Data oficial:21/08/2017

Capçalera web: Vista ajuntament

Senderisme

Simbols de senyalització
Simbols de senyalització
Descripció del recorregut
Descripció del recorregut
Imatge mapa del GR3
Imatge mapa del GR3
Imatge del mapa PRC49
Imatge del mapa PRC49
Imatge del mapa del sender d'Orís
Imatge del mapa del sender d'Orís
Imatge del mapa del sender del Sorreig
Imatge del mapa del sender del Sorreig

SENDERISME

El senderisme consisteix en la pràctica de l´excursionisme usant els senders prèviament marcats. És una forma de lleure i de turisme on s´uneixen l´esport i la cultura. A més, el senderisme ajuda a la conservació i recuperació de vells camins que són una part important i oblidada del nostre patrimoni històric, artístic i cultural.

A l´excursionista, la xarxa de senders li permet efectuar itineraris senyalitzats per indrets interessants que enllacen valls, muntanyes i fins i tot països a tota Europa. L'European Ramblers Association (ERA) aplega actualment més de 10 milions d´afiliats a 19 estats.

TIPUS DE SENDERS

- Senders de Gran Recorregut (GR).
- Senders de Petit Recorregut (PR). 
La diferència entre ambdós rau, bàsicament, en la llargada total. Els PR no poden arribar als 50 km, mentre que els GR han de superar aquesta distància.

 

SENYALITZACIÓ
La senyalització es fa a través de pals i marques de pintura (blanc i vermell per al GR i blanc i groc per al PR), homologats per la normativa de l´European Ramblers Association (ERA).
EL GR-3
El GR-3 és un itinerari de més de 1.000 km de sender que comença a Lleida travessa per Tàrrega, Solsona i Manresa i arriba a la nostra comarca per l´Estany i Sant Bartomeu del Grau. Travessa Osona per la serralada de Ponent fins a Sant Quirze de Besora, d´on anirà cap a Vidrà, d´aquí s´enfila cap al Ripollès i es desvia cap a ponent per travessar el Cadí i arribar a la Seu d´Urgell i després anar fins al Pont de Suert, on girarà direcció sud per arribar altra vegada a Lleida. 

TRAMS ACABATS DEL GR-3
Actualment hi ha una publicació provisional amb 13 itineraris que van de l´Estany a Tàrrega amb uns 225 km de recorregut. Esperem que en la propera edició ja hi pugui sortir el tram d´Osona.

TRAM OSONA DEL GR-3
El tram del GR-3 que passa per Osona, comença a Sant Bartomeu del Grau i acaba al Santuari dels Muns. Aquest tram va ser inaugurat l´1 d´abril de 2001.
(Vegeu els punts del recorregut)


SENDERS DEL TRAM OSONA
Dins del Tram Osona del GR-3, trobem tres senders de petit recorregut:

SENDER DE VOLTREGÀ PR C-49

RUTA DEL SORREIGS PR C-46

SENDER D´ORÍS

Tot territori és el resultat de les relacions entre el medi rural i l´activitat humana, que s´influeixen mútuament al llarg del temps i van configurant uns trets característics que li donen personalitat pròpia.

El territori del Voltreganès ocupa una superfície aproximada d´uns 30 km2 i s´estén linealment entre 5 i 8 km de nord a sud i entre 4 i 5 km d´est a oest. La delimitació d'aquest territori no és únicament conseqüència d´una barrera natural que dibuixi exactament els límits, sinó que és també fruit d´una evolució humana que ha creat i transformat unes divisions estructurals que han mantingut una certa unitat al llarg del temps.
Ens trobem en una zona de transició entre la Plana de Vic i l´antiplà del Lluçanès. Està situada a la zona nord de la comarca d´Osona en una posició centre-occidental i limitada a l´est pel riu Ter. S´esten pels pendents que s´enfilen cap a ponent, vertebrats per les conques del riu Sorreigs i les rieres de Talamanca i de Vinyoles. La divisòria d´aigües d´aquestes dues conques la fa la serra de Sobremunt que constitueix la plataforma més enlairada de tot el conjunt i des d´aquí el territori va perdent altitud d´oest a est.

Les terres properes al riu Ter, entre 460 i 500 m, constitueixen una franja allargada que segueix el riu. És la zona més habitada i on hi ha ubicats els nuclis urbans i industrials. Està recorreguda per l´eix de comunicació: la carretera de Barcelona a Puigcerdà. A les valls que envolten el riu Sorreigs i a les rieres de Talamanca i Vinyoles trobem la majoritàriament l´activitat agrícola i ramadera. A partir dels 600 m de territori s´eleva fortament a la part central fins a 900 m i més suaument en les zones nord i sud fins a 680 m amb un màxim de 789 m a Santa Perpètua. En aquesta zona els assentaments humans minven considerablement i és la vegetació la que domina totalment el paissatge.

Les diferències de materials originats a l´Eocè van des de materials margosos i sorrencs poc consistents, fins a nivells de gres. En les zones més elevades, on es troba la formació anomenada calcària de Sant Martí Xic, aquests materials resistents s´han erosionat verticalment donant orígen a les cingleres que emmarquen el territori i que configuren plataformes enlairades i fortificades d´una manera natural que explicarien l´emplaçament del Castell de Voltregà.

Denominació:
PR C-49 Sender de Voltregà
PR C-49 I, Variant pel Ferran

Distància i Temps: 
Sender principal: 25,310 km 5h 45m
Sender variant: 13,020 km 2h 40m

Desnivell:
punt més alt - Sant Martí Xic (850 m)
punt més baix - La Gleva (480 m)

Sender: petit recorregut de tipus circular

Senyalització: línies de pintura blanques i grogues en sentit horitzontal i paral·leles, plaques i retols.

Rutes alternatives:
Variant PR C-49 (enllaça de Sant Martí Xic al Ferrant).
Ruta del Sorreigs PR C-46 (enllaça d´Angelats a Santa Cecília).

Enllaços:
Enllaç amb el GR-3.
Enllaç amb el PR C-46 Ruta del Sorreig.
Punt de sortida i arribada: Sant Hipòlit de Voltregà.

Ruta descrita a la guia: 
Sant Hipòlit de Voltregà - Sant Martí Xic - Santa Perpètua - Santa Cecília de Voltregà - La Gleva - Sant Hipòlit de Voltregà.

Elaboració del projecte: 
Grup de Senders de Voltregà.

Homologació: 
Comitè Català de Senders FEEC.

Responsables del sender: 
Jaume Gallifa, Joan Cots, Jordi Moral, Gabriel Salvans.

Confecció de la informació:
disseny i maquetació: Gabriel i Jordi Salvans 

Fotografies: Gabriel Salvans

Il·lustracions: Dolors Sànchez

 

Estudi geològic: Jacint Lopez

Estudi de la vegetació: Jaume Gallifa

Descripció del recorregut

0 km 0 h
Sant Hipòlit de Voltregà 
532 m
Sortim de la plaça de l´Església cap a la plaça Nova, carrer Hospital i carrer Sant Martí on al final a la dreta d´un dipòsit d´aigua, continua l´antic camí ral que porta a Santa Llúcia. 
0,80 km 0,15 h
Els Plàtans
Al costat d´un rec amb uns grans plàtans tombem a la dreta i trobem una pista que deixarem un tros més endavant per un corriol també a la dreta.

1,44 km 0,25 h
Creu del Morral
636 m
Morro de roca que ens fa de balcó a sobre mateix de Sant Hipòlit. El camí s´enfila morro amunt fins a una pista on tombem a la dreta. En arribar al pla del Roure Llarg tombem a l´esquerra.

3,53 km 0,45 h
Font del Roser
696 m
Construcció en forma d´arc que ens permet accedir a dins on hi ha la font.

3,70 km 0,48 h
Mas Serratosa
Gran casa pairal amb església adossada, hi passem per davant i un tros més endavant, al costat de la bassa, agafarem un camí a la dreta que ens enfilarà enmig del bosc pel grau de Serratosa a la serra de Sobremunt.
5,26 km 1,08 h.
Morro de Bou
828 m
Punta de roca que fa de mirador, el camí continua a l´esquerra.

4,86 km 1,18 h
Font dels Gossos
Aquí deixem el camí i continuem a l´esquerra per un corriol que s´enfila per la roca amb una barana.

5,72 km 1,23 h
Bassa de la Miranda 
El camí ens deixa davant de la bassa i al costat mateix hi ha un corriol que va cap a la fondalada, deixem una pista a la dreta que s´enfila.

6,61 km 1,33 h
Coll de Sant Martí
El camí ens ha portat fins vora el cingle i ens fa enfilar dalt la carena; som a l´extrem de la serra de Sobremunt. Aquí el PR s´enllaça amb el GR-3, i aniran a trossos junts fins poc després de travessar el rec de la Tuta.

6,69 km 1,38 h
Sant Martí Xic 
850 m
Castell de Voltregà, conjunt històric del s. IX situat al final de la serra de Sobremunt i d´on va sorgir el naixement del Voltreganès. L´església romànica és del s. XI i està ubicada a sota del turó del Castell en una estreta carena vorejada de cingles a banda i banda. Degut a les seves reduïdes dimensions és coneguda popularment per Sant Martí Xic, però el seu nom és Sant Martí de Voltregà o del Castell. A la plaça de l´església, al costat mateix del camí que puja cap al castell, continua el sender tot vorejant el turó en direcció a llevant.

7,18 km 1,43 h
Castell de Voltregà
Som gairebé al final de la serra de Sobremunt, a sobre del Morrollong. El sender continua vorejant el turó del castell. És un lloc privilegiat per observar la Plana.
Aquí trobem l´inici de la variant del sender PR C-49-1 que enllaça dos trams del recorregut.

8,10 km 1,53 h
Font de la Casa Nova de Dalt 
Hi ha una gran alzina tombada a sobre la bassa de la font.

8,24 km 1,59 h
Casa Nova de Dalt 
800 m
Al davant mateix de la casa deixem el traçat del GR-3 i continuem baixant per una pista que passa per davant de la casa fins a una bassa que hi ha més avall, on el camí gira a la dreta ben bé davant de la bassa.

9,76 km 2,19 h
Camí del Grau
El camí va vorejant la cinglera, s´endinsa al bosc, travessa el torrent de Baulenes i més endavant la bassa Canemera i el torrent del Grau, fins a enllaçar amb l´antic camí de Santa Cecília a Santa Llúcia, on trencarem a l´esquerra.

10,92 km 2,34 h.
Font de Puigpelat
610 m 
Arribem a la font i agafem la pista en direcció a la dreta, enllaçant altre cop amb el traçat del GR-3. 
En arribar a la riera ens trobem amb el PR C-46. El camí travessa la riera i llavors mateix segueix cap a l´esquerra seguint el GR-3. 
En aquest punt, si seguim el PR C-46 riu avall, tornarem a enllaçar a Santa Cecília.

11,73 km 2,44 h.
Riera del Sorreigs 

550 m 12,99 km
2,59 h
Rec de la Tuta
620 m
Anem seguint el GR-3 que va seguint el curs de l´aigua fins un tros més amunt en què el travessem per una palanca ensorrada.

13,39 km 3,04 h
Camí de l´Avellaneda 
El recorregut continua a la dreta per un corriol que ens enfilarà a l´ermita. .
Si no es vol pujar a dalt, podem continuar pel traçat del GR fins a trobar les marques del PR.

14,58 km 3,25 h
Santa Perpètua
790 m
El camí ens porta fins a davant de l´ermita i revoltant-la iniciarem la baixada per un corriol del solei del Forat. En acabar un tram una mica dret tornarem a fer un tros de GR fins a trobar una pista on el deixarem definitivament.

15,93 km 3,44 h 
Forat 
Passem pel costat de la casa i un tros més avall enllacem amb una altra pista que seguim a la dreta.

16,60 km 3,50 h.
Serramitja
Deixem un pista a l´esquerra i ens enfilem fins a una altra que porta a la casa i l´agafem en direcció a la dreta.

17,19 km 3,56 h.
Les Comes 
Deixem la pista i trenquem a l´esquerra per una altra a sota mateix de la casa.

18,03 km 4,06 h. Serrat de Serrablanca Abans d´arribar a la casa deixem la pista per un corriol i la tornem a agafar més avall.

18,03 km 4,06 h.
Serrat de Serrablanca
Abans d´arribar a la casa deixem la pista per un corriol i la tornem a agafar més avall.

19,18 km 4,26 h
Serrat del Morts
Deixem la pista en una cruïlla de camins i seguim de dret per un terrer que ens enfila cap al serrat on, carenejant i vorejant camps, arribarem a Santa Cecília per la pujada de la Coma. 

20,26 km 4,36 h
Santa Cecília de Voltregà
(enllaç PR C-46)
510 m
Passem per un tram de carretera i, a l´esquerra, abans de pujar a l´església, podem veure l´inici del PR C-46 que ja hem comentat en el tram del Sorreigs; continuem cap a l´església.

20,93 km 4,41 h
Font de Santa Cecília
Després de passar l´església anem trencant sempre a la dreta fins a la font que està ensorrada a terra al mig d´un pla, i un tros endavant tombarem a l´esquerra per anar a enllaçar més amunt amb una pista que agafarem a l´esquerra al costat del serrat de les Garses.

22,04 km 4,53 h
Les Tres Avemaries
580 m
Al collet de les Tres Avemaries deixem la pista i voregem el cingle fins a sota Can Clarà, on el camí baixa per una cinglera cap a la Gleva. 

23,51 km 5,09 h
Santuari de la Gleva
480 m
Santuari Marià i petit nucli de població de les Masies de Voltregà. Pugem pel carrer Palmerola que enllaça amb el camí antic que porta a Sant Hipòlit.

23,78 km 5,16 h
El Ferran
(enllaç variant PR C-49 1)
Aquí comença l´altre enllaç amb la variant PR C49-1 que porta a Sant Martí Xic i que uneix dos trams del recorregut.

25,31 km 5,27 h
Sant Hipòlit de Voltregà 
532 m
Entrem a Sant Hipòlit per l´antic camí ral i pels carrers i places que es van anar construint al seu costat.

0 km  0 h
Castell de Voltregà (inici variant) 
A la part sud del Castell de Voltregà, quan el camí va vorejant el turó, comença la variant PR C49-1 que enllaça el recorregut del PR des d´aquí fins a mig camí de Sant Hipòlit i la Gleva. El camí tomba a l´esquerra i baixa sobtadament per la cinglera. 

0,23 km 0,04 h
Bauma de la Corrala
Passem tot planejant per una gran balma que servia per refugiar els ramats.

0,54 km 0,09 h
Cruïlla camí del Cargol
Enllacem amb un corriol i trenquem dreta avall deixant la pista que travessem dos cops

1,16 km 0,20 h
Font del Racó
Al final del corriol agafem la pista a la dreta.

1,23 km 0,21 h
Cruïlla esquerra
Un tros més endavant trenquem a l´esquerra per enllaçar amb una altra pista.

1,53 km 0,24 h
El Clos 
Creuem una pista per enllaçar amb una altra a la nostra esquerra poc més endavant.

1,91 km 0,28 h
Can Vileta
Passem per davant mateix de la casa, on el camí fa un gir sobtat a l´esquerra.

3,71 km 0,49 h
El Corral
Passem pel costat de la casa. Al primer revolt després de la casa deixem la pista per un corriol a l´esquerra.

4,80 km 1,03 h
La Creu de Palau (final variant)
Arribem a una pista al costat mateix d´unes granges on enllacem amb el PR, que a la dreta ens portarà a La Gleva, i a l´esquerra a Sant Hipòlit.
A causa dels canvis orogràfics i de vegetació, en aquest recorregut hi podem trobar una important diversitat de fauna. En els indrets més enfilats i boscosos podem observar que el senglar hi ha forgat i arran de cingle hi ha els corriols esmolats per les guilles que són seguides ocasionalment per les garses, amb vol circular. La seva fugida provoca un gran xivarri per alertar del perill a les possibles preses com ara el conill, la llebre o el ratolí de bosc. Dins dels mamífers també podem trobar altres carnívors com la mostela, la fagina, la geneta i el toixó i d´altres rosegadors com l´esquirol i el talp. Entre les aus cal esmentar la presència de rapinyaires com l´àguila marcenca, el falcó mostaxut, l´astor, el gamarús i el mussol banyut. També en trobem d´altres com el picot garser, el cucut, la puput, el pinsà, el verdum, la cadernera...
A les fondalades on s´esmunyen el rierols i en les petites basses, hi trobem amfibis com la granota, el galàpet, el gripau, la reineta, la salamandra o el tòtil. Abunden les merles, el pit-roig i la mallerenga i en èpoques més fredes s´hi refugien les becades. Pel que fa als rèptils, la serp d´aigua també és bastant abundant. Arreu del recorregut també es poden trobar altres rèptils com l´escurçó, el vidriol, la serp verda, la sargantana, el llangardaix i la lliseta.
Cal esmentar que les cingleres assolellades són utilitzades per l´aligot, l´esparver i el corb. Aquest hàbitat també és important per la cria d´aus com el duc, el ballester i el roquerol. I quan la malesa cedeix el pas a la pagesia, podem veure el trànsit dels pardals i estornells que formen el paisatge de les masies.

RUTES

RUTA 1
Recorregut aproximat: 12,5 km
Temps previst: 3 h RUTA 2
Recorregut aproximat: 19,5 km
Temps previst: 4 h 15 min.

RUTA 3
Recorregut aproximat: 17,5 km
Temps previst: 3 h

RUTA 4
Recorregut aproximat: 15 km
Temps previst: 3 h 10 min.

RUTA 5
Recorregut aproximat: 17,5 km
Temps previst: 3 h 45 min.

Darrera actualització d’aquest contingut: 10/09/2012 a les 13:02h
Ajuntament de les Masies de Voltregà

Ajuntament de les Masies de Voltregà

Ctra. C-17z, Pk. 70,400 casa Forta el Despujol. 08508 Masies de Voltregà

Telèfon: 938 570 028 - Fax: 938 570 079 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P0811600F

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona