Coronació centenària de la Mare de Déu de la Gleva

Dijous, 15 de setembre de 2022 a les 08:00

Les Masies de Voltregà enceta tot un any commemoratiu dels 100 anys de la coronació canònica de la Mare de Déu de la Gleva.

La història del santuari de la Gleva es remunta al segle XIII. Els seus orígens es vinculen a una llegenda –que és similar en la majoria de santuaris marians– que explica que una noia, en aquest cas del mas la Codina, va trobar una imatge de la Mare de Déu en el lloc que indicava un bou del ramat que pasturava, dalt del puig del Terrer. Sota un terròs, una “gleva”, hi va trobar l’escultura. El temple, dedicat a la que es esdevindria “la Patrona de la Plana”, viurà successives reformes al llarg dels anys. La definitiva, la que porta l’empremta barroca de Josep Morató. Durant el segle XIX, però, sorgiran nous models emergents de devocions, com la del Sagrat Cor de Jesús o de la figura de sant Josep, i la de la Mare de Déu sembla perdre força. Per revertir-ho, l’Assemblea de Congregacions Marianes a Catalunya, reunida a Vic el maig de 1921, acorda impulsar una coronació canònica de la Mare de Déu de la Gleva –com ja s’havia fet anys anteriors en d’altres santuaris del país–. La proposta es consumarà el 8 de setembre de 1923 enmig d’un gran fervor popular. Per recordar el centenari de l’efemèride, l’Ajuntament de les Masies de Voltregà impulsa tot un any de celebracions.

El primer acte, dijous passat al vespre, va ser la inauguració d’una exposició que ha estat coordinada des del Museu del Ter de Manlleu i comisariada per Joan Arimany, gestor cultural especialitzat en devocions populars. “Aquest santuari és un element referencial en l’àmbit religiós, però també històric, patrimonial i sentimental pels veïns del poble i de la comarca”, va remarcar en la presentació l’alcaldessa, Verònica Ruiz. L’any 1923, la Gleva es va convertir, per uns dies, “en el centre d’atenció de tot Catalunya” i un dels objectius, ara, és “homenatjar tots aquells veïns que van contribuir a fer més gran el santuari”. Ruiz va explicar que el programa commemoratiu el concretarà una comissió de treball que es crearà properament i que inclourà, entre d’altres, representants del Museu del Ter, del Museu Verdaguer de Folgueroles i d’entitats d’àmbit local i comarcal. L’alcaldessa va recordar que els últims anys l’Ajuntament s’ha anat implicant en les reformes que s’han hagut de fer a l’edifici –actualment s’estan reparant la teulada i el campanar–, tot “sumant” amb la parròquia i el Bisbat per continuar millorant un equipament “que ens sentim molt nostre”. En aquesta línia, també s’està tramitant la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’acte va estar presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova, que va voler insistir que darrere aquesta efemèride també hi ha “una història de fe i d’estima a la Mare de Déu”. Joan Arimany va aprofitar per avançar el contingut de l’exposició, que ha quedat instal·lada a l’entrada de la Rectoria. La mostra detalla el context històric, els preparatius i l’ampli ressò popular que va tenir l’efemèride. “Realment va ser una celebració molt important per la Gleva i per tota la comarca”, ha pogut documentar.

Darrera actualització: 15.09.2022 | 10:07