El programa LECXIT a l'Escola El Despujol

Dijous, 3 d'octubre de 2019 a les 00:00

El LECXIT és un programa promogut per la Fundació Bofill i l'obra social de La Caixa, que té com a objectiu l'impuls de la lectura. Va destinat a alumnes a partir de 3r de Primària que ja tenen assolida la mecànica lectora, perquè no pretén millorar la fluïdesa sinó la comprensió i aconseguir així tenir bons lectors atrapats pels llibres.

Igual que l'Estudi Assistit, funciona amb voluntariat. El/la voluntari/a funciona com a acompanyant del noi o noia en la lectura: es tracta de "llegir junts". Compartiran experiències diferents de les que podria aportar el/la mestre/a i aquesta relació permetrà que la lectura i la comprensió del text provoquin "les ganes de llegir", és a dir, "l'èxit".

S'ofereix un dia a la setmana fora de l'horari lectiu i consta d'una sessió d'1 hora i quart de durada.

Pot ser voluntari/a qualsevol persona que llegeixi correctament en català i que tingui ganes de compartir la lectura. Els /les voluntaris/es reben una petita formació abans d'entrar en el programa, que es vehicula a través de l'Ajuntament i forma part del Pla d'Entorn.

Com que el LECXIT és una activitat oberta, a l'escola, al llarg dels anys, li hem anat donant un format que ens identifica. El concretem en els següents punts:

• S'ha elaborat un protocol i una carta de compromís que el voluntariat ha de signar.
• Assistim a totes les trobades LECXIT que es fan, sigui a Barcelona o bé a la comarca.
• Fem 3 reunions de seguiment i valoració del servei amb el voluntariat i la coordinadora LIC.
• Comencem les sessions de LECXIT recuperant recursos de la tradició oral: embarbussaments, dites, refranys, poemes, endevinalles, acudits, ...
• De tant en tant, es presenten novetats literàries que criden l'atenció pel seu contingut o bé pel seu format.
• Compartim llibres i experiències gratificants vinculades a la lectura.
• Incorporem l'agenda de lectura com a eina que ens permet anar reflexionant sobre la lectura des de diferents punts de vista.
• Disposem d'un petit guió per avaluar la lectura quan cada parella acaba de llegir un llibre.
• Acomiadem sempre l'activitat en finalitzar el curs escolar, amb una petita festa sorpresa en què es posen en joc diferents estratègies de lectura. L'Ajuntament regala llibres a tothom: alumnes i voluntaris. Els voluntaris s'emporten un petit record fet per l'alumnat.
• Promocionem el LECXIT entre l'alumnat amb l'explicació de com el viuen els que hi participen.
• Intentem aconseguir més voluntariat fent difusió del programa:
- amb cartells fets per una mare de l'AMPA
- explicant l'activitat de LECXIT a les famílies en les reunions de principi de curs i a altres col·lectius: alumnes de l'Institut, Associació de voluntariat del Voltreganès, Associació de dones de Les Branques, Universitat de Vic...

La nostra tipologia de voluntariat és molt diversa: exalumnes, gent gran, alumnes de l'institut, pares, veïns, estudiants universitaris...

T'agrada llegir? Llegim junts? Ajuda a descobrir la màgia de la lectura!

Darrera actualització: 03.10.2019 | 11:21