Exposició: Una història a la intempèrie: Les Fà briques de Gallifa
L'exposició s'inaugura divendres 12 de febrer a les 20 h a l'ajuntament de les Masies de Voltregà.
Es podrà veure del 12 de febrer al 30 de maig. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h i les tardes de dilluns i dijous de 16.30 a 19 h.
Els ajuntaments de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà, amb la col·laboració del Museu del Ter, el Centre d'Estudis Voltreganès, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner inauguren una exposició temporal sobre les fàbriques de Gallifa.
L'enderroc de bona part de les fàbriques de Gallifa ha suposat la pràctica desaparició d'un dels conjunts industrials més importants del Voltreganès. Amb aquesta exposició es vol recuperar la història centenària d'aquest espai ara abandonat i que en bona part va marcar el ritme de la vida dels nostres pobles i la seva gent.
Fa un parell d'anys, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) va donar una beca al Centre d'Estudis Voltreganès per la realització d'una recerca al voltant d'aquesta centenària fàbrica que estava en vies de desaparèixer. Tal i com s'intuïa, mentre es realitzava la recerca va arribar l'enderroc de bona part del conjunt industrial, fent més evident la necessitat de fer una bona recerca i deixar constància d'aquest important patrimoni industrial.
Una vegada finalitzada la recerca (realitzada per la Marina Cirera i que ha comptat amb el suport del Museu del Ter), es va decidir la realització d'aquesta exposició que ha comptat amb el suport dels ajuntaments de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà, així com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L'exposició, presenta tres nivells de lectura: d'una banda hi ha 35 fotografies que recullen els més de 100 anys d'història de les fàbriques de Gallifa en imatges. Fotografies de les naus, de la maquinària, de treballadors i altres instantànies de la quotidianitat d'aquestes fàbriques.
Un altre nivell d'informació ve donat pels textos. Aquests estan agrupats per temàtiques i tracten alguns dels aspectes més transcendents de les fàbriques de Gallifa. Bàsicament expliquen: la història i evolució de les fàbriques; el treball femení; la producció; l'energia; sanitat i perills; l'habitatge; la jornada laboral i els records i vivències.
Per últim, hi ha una sèrie d'objectes (pertanyents a la col·lecció del Museu del Ter) i que procedeixen de les fàbriques de Gallifa. Entre aquests objectes hi ha: una campana, caixes de filatura, extintors i un taulell de manyà entre d'altres.
En motiu de l'exposició també s'ha produït l'audiovisual "Gallifa al descobert", en el que una quinzena de testimonis parlen dels seus records a les fàbriques de Gallifa.