Les Masies de Voltregà dedica un mural a l'observatori d'ocells

Dimarts, 3 d'agost de 2021 a les 09:00

L'art dona una nova imatge a les antigues fàbriques de Gallifa. Un bon motiu per passejar pel camí vora Ter i visitar l'aguait d'ocells. Murs que parlen a les Masies de Voltregà, magnífic treball de Jacob Cabezas.

L'Ajuntament de les Masies de Voltregà amb el suport tècnic del Museu del Ter han actualitzat, amb un gran mural, l'entorn de l'espai que es va adequar com observatori dels ocells de l'illa de Gallifa.

Les illes de Gambires i Gallifa, a les Masies de Voltregà, són un dels nuclis de nidificació d'ocells ardeids (bernats pescaires, martinets blancs, martinets de nit i esplugabous) més importants de Catalunya, sent un espai fluvial de gran interès ecològic. En el darrer cens s'han pogut comptar fins a 156 espècies d'ocells.

L'espectacularitat d'aquest punt d'observació rau en la quantitat de nius que acull la colònia i la vistositat de les espècies que hi fan niu que atrau ornitòlegs, naturalistes, fotògrafs i molts veïns i veïnes de les Masies de Voltregà i la comarca.

La construcció de l'observatori, l'any 2019, es va realitzar després de diversos treballs previs dins el projecte de custòdia fluvial "Riberes del Ter" per protegir i conservar aquests espais fluvials. L'Ajuntament i el Museu del Ter van arribar a acords de custòdia amb els propietaris dels terrenys que toquen al riu per eliminar espècies al·lòctones invasores i replantar de nou espècies autòctones de boscos de ribera.

Els boscos de ribera tenen una gran diversitat de flora i de fauna. Aquesta vegetació té un important paper a l'ecosistema com a:
•Refugi d'animals i plantes
•Corredor biològic o connector ecològic
•Font d'aliment per a l'ecosistema
•Filtre de contaminants de l'aigua
•Estabilitzador dels marges i esmorteïdor de l'efecte de les riuades (retard de les crescudes, retenció de sediments, etc.)
•Millora de la recàrrega d'aqüífers
•Regulador del grau d'insolació del riu i de la temperatura de l'aigua.

"L'Ajuntament seguirà apostant per aquest espai i en la línia empresa ja fa anys de millorar l'entorn del riu i d'afavorir la recuperació de la vegetació de ribera per tal que en la seva migració les diferents espècies d'ocells trobin el menjar i les condicions necessàries per nidificar a les Masies de Voltregà" ha declarat Verònica Ruiz, alcaldessa de les Masies de Voltregà.

Darrera actualització: 25.08.2021 | 12:06