Verònica Ruiz visita el Centre de Tractament de Residus d'Orís

Divendres, 29 de novembre de 2019 a les 08:00

La Tinent d'Alcalde i Regidora de Medi Ambient Verònica Ruiz, visita junt amb una cinquantena de persones procedents de 26 ajuntaments d'Osona el Centre de Tractament de Residus municipals i el dipòsit controlat d'Orís.

El pròxim mes de gener farà 25 anys que va entrar en funcionament el dipòsit controlat. Aquest fet va permetre tancar els nombrosos abocadors que hi havia arreu de la comarca (que gestionaven entre 2 o 3 ajuntaments) i millorar la gestió dels residus municipals.

La visita s'ha organitzat amb l'objectiu que els representants dels ajuntaments coneguin de primera mà la gestió de residus que es fa actualment. La visita ha començat amb la benvinguda de l'alcalde d'Orís, Arnau Basco, el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez i el president del Consorci de residus, Albert Castells.

Castells ha explicat per sobre la situació de la comarca, que registra any rere any els millors índexs de recollida selectiva i que ha estat pionera en la recollida porta a porta, i durant els propers anys ho serà amb la implantació del sistema de pagament per participació. Ha agraït l'esforç que s'ha fet fins ara alhora que ha demanat la col·laboració dels alcaldes/esses i regidors/eres per seguir millorant.

Seguidament i amb l'ajut d'una presentació digital la tècnica de l'àrea de residus del Consell Comarcal ha explicat les diverses fases de construcció i explotació del dipòsit controlat, la gestió dels lixiviats i el biogàs. També ha explicat el funcionament del CTR, una instal·lació que permet tractar la fracció resta, la fracció orgànica i els residus voluminosos, que es produeixen a Osona i al Ripollès. Finalment s'han donat a conèixer els preus del Consorci per l'any 2020 i s'han desgranat els costos de tractament, el cànon de l'Agència de Residus de Catalunya i els retorns corresponents a la recollida selectiva.

Després de l'explicació tècnica s'ha efectuat la visita al CTR (molls de descàrrega, sala de control, afinament, magatzem de compost, ferro i aluminis i el tractament d'aires). La visita ha continuat cap al dipòsit controlat on s'ha trepitjat la 1a i 2a fase del vas B i s'ha pogut veure de ben a prop la fase 3.1 que s'està explotant en aquests moments.

La visita ha acabat amb un refrigeri a les oficines de control del dipòsit controlat.

Darrera actualització: 29.11.2019 | 14:08