Sant Martà Xic
Sant Martí Xic és una ermita del municipi de les Masies de Voltregà inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Juntament amb les ruïnes del Castell de Voltregà, formen el conjunt més antic i de més càrrega històrica de tot el Voltreganès.
Temple molt curiós per les seves proporcions. Ha conservat tota la seva estructura en els seus elements primitius. L'únic afegitó fet en el transcurs de la seva història fou el campanar d'espadanya sobre el mur oposat a l'absis. Planta rectangular d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. És coberta amb una volta de canó reforçada per un únic arc toral. Les cobertes eren inexistents; la de la nau ha estat resolta amb teules àrabs mentre que la de l'absis ho és amb lloses de pedra molt ben tallades i rejuntades.
El 1097 surt per primera vegada esmentada l'església de Sant Martí, juntament amb les de Santa Cecília i Sant Hipòlit. També anomenat Sant Martí del Castell, ens ha arribat fins als nostres dies amb l'adjectiu de "Xic" el qual sembla anar més referit a la contraposició d'aquest petit temple al de Sant Martí de Sobremunt, més que no pas a la creença popular que es tracti del temple romànic més xic de Catalunya. Així doncs, el castell i l'església van ser els dos pilars fonamentals per organitzar aquella societat naixent i aquest va ser l'origen del Voltreganès, i per tant, de Les Masies de Voltregà. Des d'aleshores el treball i l'esforç de tots els voltreganesos ens ha permès arribar a avui i poder celebrar amb orgull una història més que mil·lenària.