Conjunt Troglodític de Quintanes

La llegenda dels Sants màrtirs explica que dos homes que havien sigut bruixots però que es van convertir al cristianisme, Llucià i Marcià van anar a aquest lloc a amagar-se dels romans. Anys més tard van baixar a Vic i molta gent els hi demanava serveis de bruixots, ells en negar-se, van ser presos i cremats a la plaça de Vic.

Aprofitant uns antics ermitoris excavats al cingle rocós, s'hi va construir als anys 70 una petita capella dedicada als sants màrtirs Llucià i Marcià, qui, segons la llegenda popular, van venir a aquestes coves a amagar-se durant la seva persecució pels romans. El petit oratori (denominat popularment "cova dels sants màrtirs") està fet de formigó estucat i pintat, amb una teulada a doble vessant. A  l'interior presenta una volta de mig punt i al mur que s'adossa a la roca es va obrir una fornícula, on trobem una petita talla de fusta policromada dels sants martiritzats a les flames.

Al costat es conserven dos receptacles excavats de manera artificial a la roca que presenten les característiques més comunes que defineixen un ermitori: estan ubicats en llocs alts (molts paral·lels estan entre els 500 i els 700 m sobre el nivell del mar); solen estar orientats cap al sud o cap a sol ixent; estan excavats en una roca de tipus arenós; els habitacles o fornícules són de caràcter individual i no presenten cap mena de diferenciació interior, sent del tipus més simple; l'accés consisteix en uns quants esglaons buidats artificialment a la roca; a la part superior presenten una lleugera visera.

Darrera actualització: 20.09.2022 | 10:39