Sender d'Orís PR C-54

Distància: 22,16 km
Durada: 5 h

El sender d’Orís està situat als peus del massís dels Munts, vigilat pel castell d’Orís, a l’extrem septentrional de la Plana de Vic on colisionen els territoris del Ripollès, del Lluçanès i d’Osona. Antigament havia estat una zona estratègica de vies de comunicació ja que el riu Ter creua la zona de nord a sud i es troba al costat de la via Ceretana. L’erosió deguda a la proximitat al riu, ha fet de l’orografia de la zona un paisatge ple de petits turons, carenes i pendissos.

Descripció del recorregut: 

0h00 Vinyoles, la plaça Nova. Sortirem del poble seguint les marques de PR (groc i blanc) per endinsar-nos en una zona boscosa, el camí ral, fins a creuar la carretera d’Orís que seguirem paral•lelament fins a tornar-la a creuar, abans del coll de la Lladrera. El camí ens portarà directament fins a la plaça de Sant Genís. (Aquí ens podem acostar al castell d’Orís a través d’un corriol que surt a la dreta abans d’arribar a la plaça).

1h00 Sant Genís. Sortirem de la plaça de Sant Genís per una pista a l’esquerra que fa baixada. En aquest punt haurem de vigilar ja que ens trobem en una zona poc senyalitzada. Abans d’arribar al mas la Coma agafarem un camí que ens queda a la dreta i ens porta pel mig de camps amb l’herba força alta, depenent de l’època de l’any, fins a Puiglafont. A partir d’aquí ens trobem amb un terreny de “puja i baixa”, entre carenars i pendissos que ens donen unes vistes privilegiades, tant del castell d’Orís com de la plana de Vic. Aquest sender ens deixa a un tros asfaltat que ens porta fins a les ruïnes dels Palancs de la Noguereda on tornem a reempendre el camí.

1h45 Palancs de la Noguereda. Agafarem un camí de ferradura que ens porta fins a un abeurador, que deixarem a la dreta, després de passar entre unes portes de fusta i uns filferros i, a partir d’aquest punt, anem guanyant alçada de forma més pronunciada.

2h00 Obaga de Vilanova. És el punt d’encreuament del sender, aquí podem escollir per on pujarem a Sant Salvador de Bellver, el punt més alt del sender, o si agafarem una opció més curta cap a Vinyoles (totes les opcions ens tornaran a aquest punt per a poder continuar). Nosaltres seguim per la pista que marxa a la dreta, per agafar-ne una a l’esquerra més endavant, que es convertirà en corriol al mig del bosc, i ens porta fins a Sant Salvador de Bellver a 952 m. 

2h40 Sant Salvador de Bellver. Baixem pels cingles de Sant Salvador, un sender per dins del bosc fins que trobem un encreuament on podrem escollir seguir per mig del bosc o per un camí que voreja la cinglera (les dues opcions són bones, una més llarga que l’altra, més endavant es tornen a ajuntar, a la Coma de les Dues Balmes). Nosaltres agafarem la curta. El camí va canviant de terreny i de pendent, sempre seguint enmig del bosc amb clarianes que ens donen unes vistes molt boniques sobre la riera del Talamanca. Farem el camí de Salta Joana, passem vorejant el clot de la font de les Donzelles, a la que s’hi pot baixar i tornar al sender, tot i que no està massa ben senyalitzat des d’aquest punt. També passem pel cingle dels Eixams (aquí si que trobem la desviació a la font de les Donzelles i cap als cingles de Migdia).

3h30 Clot del Forn. Al mig del bosc trobem un antic forn de calç, que ens marca que estem arribant al final del bosc. Tornem a l’Obaga de Vilanova, la cruïlla del sender que hem trobat abans de pujar a Sant Sebastià, i seguim a la dreta en direcció a la Creu i Vinyoles. A partir d’aquí el paisatge i el terreny canvien completament, hem perdut força alçada i deixem el sender dins del bosc.

4h00 La Creu. Intercanviem pistes, senders, cruïlles i petits trams asfaltats en els que s’ha d’estar alerta ja que la senyalització en aquesta part del sender és pobre i poc vistosa. Ens creuem amb el camí del Rector, que enllaça amb el GR3, però nosaltres trenquem a l’esquerra. Continuem per pistes i trencalls mentre seguim perdent alçada, fins a arribar de nou, després de creuar el torrent, a l’inici del sender.

4h45 Vinyoles. Arribem a Vinyoles per un camí enmig de camps i de granges que ens deixa al centre del poble.

Darrera actualització: 16.08.2022 | 13:40