Introducció

Situació i presentació

Es troba a la Plana de Vic a la dreta del Ter, que forma el límit natural del sector més oriental del terme.

El terme limita a l'Est amb Torelló i Manlleu, al Sud amb Gurb, al Sud-oest amb Santa Cecília de Voltregà, a l'oest amb Sant Martí de Sobremunt i al Nord-oest amb Orís. Envoltat per les terres del terme municipal de les Masies de Voltregà es troba el petit municipi de Sant Hipòlit de Voltregà.

El terme comprèn diversos nuclis, la Gleva, Vinyoles, Poble-sec i el Despujol que són on es concentra la majoria de la població i  d’altres menys poblats són Borrissola, Can Bondia, Conanglell, el Pou, Gallifa, Quintanes i Sant Miquel d'Ordeig; a més comprèn la Colònia Lacambra, situada al Nord-est del terme.

Té una població de 3188 habitants (dades de juny de 2012), i una extensió de 22,31 km²

La carretera C-17z de Barcelona a Ripoll, segueix el curs dret del Ter i serveix per a unir els nuclis de població que formen el municipi, com la Gleva, el Poble-sec o Vinyoles, i en surten les carreteres o camins veïnals cap als barris secundaris  Carrer dels Rampins, Gallifa, la Farga Lacambra, Sant Miquel d'Ordeig, el carrer de Sant Isidre  i Conanglell.

El municipi de les Masies de Voltregà va constituir-se com a municipi després de segregar-se de la vila de Sant Hipòlit de Voltregà  que fou durant molts segles cap de la demarcació constituïda pels municipis de Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà i Sant Martí de Sobremunt.  Abans de la segregació definitiva i durant cinc anys, va estar a la provisionalitat, i d'una manera estable s'arribà a consolidar el 1801, tot i que entre 1863-65 sofrí fortes pressions de part de la vila de Sant Hipòlit de Voltregà per tal de formar un municipi conjunt. El terme de les Masies de Voltregà fou conegut tot al llarg del segle XIX com les Masies de Sant Hipòlit de Voltregà i el 1937 prengué el nom de Glevinyol de Ter.

Darrera actualització: 22.12.2014 | 09:37
Darrera actualització: 22.12.2014 | 09:37