Introducció

El terme municipal de les Masies de Voltregà està situat a la Plana de Vic a la dreta del riu Ter, que forma el límit natural del sector més oriental del terme. El terme limita a l'Est amb Torelló i Manlleu, al Sud amb Gurb, al Sud-oest amb Santa Cecília de Voltregà, a l'Oest amb Sant Martí de Sobremunt i al Nord-oest amb Orís. Envoltat per les terres del terme municipal de les Masies de Voltregà es troba el petit municipi de Sant Hipòlit de Voltregà. Es troba a dins la subcomarca del Voltreganès.

El terme comprèn diversos nuclis, la Gleva, Vinyoles, Poble-sec i el Despujol que són on es concentra la majoria de la població i d’altres menys poblats són Borrissola, Can Bondia, Conanglell, el Pou, Gallifa, Quintanes i Sant Miquel d'Ordeig; a més comprèn la Colònia Lacambra, situada al Nord-est del terme.

Té una població de 3140 habitants (dades de 2017), i una extensió de 22,4 km².

La carretera C-17z de Barcelona a Ripoll, segueix el curs dret del Ter i serveix per a unir els nuclis de població que formen el municipi, com la Gleva, el Poble-sec o Vinyoles, i en surten les carreteres o camins veïnals cap als barris secundaris: carrer dels Rampins, Gallifa, la Farga Lacambra, Sant Miquel d'Ordeig, carrer de Sant Isidre i Conanglell.

El municipi de les Masies de Voltregà va constituir-se com a municipi després de segregar-se de la vila de Sant Hipòlit de Voltregà, que va ser durant molts segles cap de la demarcació constituïda pels municipis de Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà i Sant Martí de Sobremunt. Abans de la segregació definitiva i durant cinc anys, va estar a la provisionalitat, i d'una manera estable es va arribar a consolidar el 1801, tot i que entre 1863-65 va patir fortes pressions de part de la vila de Sant Hipòlit de Voltregà per tal de formar un municipi conjunt. El terme de les Masies de Voltregà va ser conegut al llarg del segle XIX com les Masies de Sant Hipòlit de Voltregà i el 1937 va prendre el nom de Glevinyol de Ter.

Darrera actualització: 09.03.2020 | 13:09

Imatges

Darrera actualització: 09.03.2020 | 13:09